Mattis

Mattis Grusell
Musik

Mattis är artist och textförfattare med bakgrund i hiphop. Flyttade till Malmö i Augusti 2019 och går just nu sin andra termin på KPL.

2020
"
Kpl är mitt första möte med studier utanför gymnasiet. Jag har dragit mig från att plugga musik längre pga rädsla för att det ska sätta lite griller i huvudet när det kommer till skapandet. Jag tycker KPL har varit den perfekta balansen av frihet och ansvar. Det har framför allt också gett mig en ingång till Malmö som jag bara kunnat drömma om, då vi fått åka på studiebesök till etablerade institutioner och scener i kulturlivet runtom i Malmö. Jag tycker utbudet på föreläsningar och material i kursen har varit brett och bra. Mycket matnyttig information, särskilt om överlevnadsstrategier som egenföretagare. Sist men absolut inte minst är det en ynnest att få gå i en klass där de andra deltagarna inspirerar en och kan fungera som bollplank. Jag tycker sammanhållningen har varit väldigt fin.

Mitt projekt har varit att försöka skapa ett debutalbum vars tyngdpunkt ligger i det svenska språket.Målet är att använda musik som dyrk för att låsa upp lyssnaren till att konsumera text på fler sätt och förena det litterära språket med en mer vardaglig ton. Utöver hiphopen har jag försökt integrera influenser av svensk vistradition och intentionen är att förvalta och klä den i en mer modern skrud.

Jag har letat efter en ljudbilden där mjuka anslag av akustiska pianon, subtila arrangemang möter ord som flätas samman. Jag vill samtidigt låta elektroniska bas-mattor och trummor skvallra om en bakgrund i hiphopen. Jag har försökt hittat en dynamik och en identitet i språket. Egna livshistorier blandas med bilder och berättelser ur fantasin. Det är lätt att göra världen runt sig komplicerad och ofta uppstår en konflikt mellan att manipulera livets hårda fakta och att förmedla en vision, men allt är ett försök att hitta mening, och i slutändan är det det jag söker: mening till upplevelserna.

Ht19 och vt20 har fungerat som både en research period och utförande. Jag har fått möjlighet att skapa visuell identitet och en grafisk profil runt projektet. Spelade in musik och videos samt parallellt bla. släppt singeln “sönder”. Projektet är fortfarande pågående men i runda slängar 3⁄4 delar färdigt.Arbetet med att konkretisera ideer och sammanfatta projektet har varit avgörande för albumet.