Falsterbo fågelstation

Maja Karlsson
Dokumentärfilm

"Jag är examinerad marinbiolog och blivande biologilärare. I gymnasiet läste jag en filmlinje och fastnade för att göra dokumentärer och personporträtt, ett intresse som funnits med mig sedan dess. Ett år innan jag började på KPL fick jag en dokumentärfilmsidé och köpte en kamera för att förverkliga den, och har jobbat med den sedan dess."

2020
"
Genom KPL har jag fått träffa likasinnade, som inte bara hjälpt mig genom råd och stöd utan även gett mig självförtroende och inspiration. Särskilt eftersom jag inte har någon eftergymnasial utbildning inom film lyfter det mig mycket att höra när andra har samma motgångar som jag.

Mina föräldrar har drivit den ideella organisationen Falsterbo Fågelstation i nästan 40 år. Stationen sysslar med ringmärkning av flyttfåglar och folkbildning, och ligger i fyrdungen i Falsterbo. Parallellt med detta har de arbetat som väderobservatörer, bott på väderstationen vid Falsterbo fyr och registrerat väderförhållanden var tredje timme dygnet runt, sju dagar i veckan. Rimligtvis har detta lett till en ganska unik livsstil, där de inte kan lämna hemmet mer än ett par timmar i taget, eller en av dem under en dag eller två. Nu har de nått pensionsåldern, och börjar långsamt skära ner på de ansvarsområden de haft i decennier. I fågelskådar kretsar är de legendarer och själva är de mycket nöjda och glada med var de hamnat och hur deras liv blivit. Jag ville göra denna filmen, dels som ett testament på deras dedikation, passion och uppoffringar, och dels som ett porträtt av två varma, kärleksfulla människor som nöjer sig med det lilla och ser det vackra i sin vardag. Ingen av dem hade planerat att hamna där de hamnade, och de har ingen akademisk bakgrund i biologi. Filmen kan därmed även vara en sorts inspiration och kontrast till ett samhälle där man ska ha en plan, en utbildning och en karriär för att anses lyckad.