368 dagar

Hedda Åberg
Musik

Hedda gillar att uttrycka sig med estetiska medel såsom musik, text, mode och grafik. Visuellt helhetsintryck är minst lika viktigt som musiken, då de förstärker varandra. Genom åren har Hedda varit med i en rad olika musikkonstellationer och studerat på tre av Sveriges främsta folkhögskolor. Jazzlinjerna på S:t Sigfrids- och Fridhems Folkhögskola och nu KPL på Skurups folkhögskola.

2020
"
KPL har gett mig mängder av inspiration, kunskap och olika arbetssätt som gör att jag kommer klara av och framförallt våga ta mig ut som ung frilansande kulturarbetare i en annars så osäker bransch.

I maj 2017 blev jag diagnostiserad med den kroniska sjukdomen Crohns. Världen vändes upp och ner på en dag. Jag var 22 år och nu kroniskt sjuk. Mina mål och drömmar! “Skulle jag orka?” var en fråga som jag ställde till mig själv ofta. 

Men…! att ge upp mina drömmar om att bli jazzsångerska och kompositör var ändå aldrig ett alternativ. Med många nya erfarenheter, valde jag att ta mig an mina nya förutsättningar. Texter med tankar om sjukdomen som till en början skrevs som terapi, tonsattes och blev musik. Detta är nu vad som mynnat ut i projektet ”368 dagar” där målet är att slutprodukten ska resultera till debutalbum och releaseturné i samma namn i Skandinavien under våren 2021.

Det var under de första 368 dagarna efter min diagnos som de största livsförändringarna skedde för mig. Samtidigt som mycket i mitt professionella och sociala liv gick som på räls, var jag fångad i en kropp som gjorde extremt ont och som sällan ville jobba med mig. Långa sjukskrivningar, isolerad från allt jag älskade,  mediciner som inte fungerade, som tillslut fick leda till operation där återhämtningen tog betydligt längre tid än någon väntat. 

Det tog 368 dagar som kroniskt sjuk innan jag ställde mig på scen och framförde mina texter om mitt nya “liv".

Min förhoppning med projektet "368 dagar" är att jag ska kunna ge en bild av hur det är att leva som ung kvinna med en dold kronisk sjukdom. Jag vill göra min del i att öka förståelse kring dolda fysiska sjukdomar. Vara en röst för de som inte vill, vågar eller orkar berätta hur det verkligen är att leva med en kronisk sjukdom. Jag har själv varit där, utan förebilder när jag behövde det som mest. Nu hoppas jag med min musik ska kunna öka förståelsen och förhoppningsvis ge någon tröst och kämparglöd.

På utsidan syns det oftast inte att jag varit allvarligt sjuk eller att jag bär på en sjukdom jag kommer behöva kämpa emot i perioder, för resten av mitt liv. En sjukdom som kommer göra livet skört, men som sen kommer göra de ljusa stunderna så mycket vackrare.